Skip to content
Modalități de a scăpa de stres

MODALITĂȚI DE A SCĂPA DE STRES

Conceptul de stres biologic a fost introdus în anii ’50 de către un endocrinolog, marcând începutul cercetărilor asupra acestui fenomen. Descoperirile ulterioare au pus în evidență simptomele stresului, deja recunoscute de mult timp. Au generat un interes crescut pentru studiul și înțelegerea acestui aspect.

Simptomele preexistente au stimulat cercetări extinse, contribuind la dezvoltarea cunoștințelor despre gestionarea stresului. Aceste investigații au avut un impact semnificativ, oferind soluții benefice pentru mulți oameni în abordarea și contracararea stresului biologic.

Atunci când resimți o presiune intensă dintr-o situație stresantă, încearcă să-ți acorzi o pauză. Ajută mult să te bucuri de muzică relaxantă. Acest tip de muzică are un impact pozitiv atât asupra creierului, cât și a corpului. Poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de cortizol, un hormon eliberat în răspuns la stres.

Modalități de a scăpa de stres 2

CE FACI CÂND TE SIMȚI COPLEȘIT DE STRES

Atunci când te simți copleșit de stres, ia legătura cu un prieten în care ai încredere. Pentru a împărtăși sentimentele tale sau pentru a discuta despre provocările care te afectează. Relațiile bazate pe încredere în cadrul prieteniilor sunt esențiale pentru fiecare dintre noi. Când nu vrei să împărtășești astfel de lucruri cu un prieten, exprimă-ți sentimentele în fața cuiva sau a ceva. De exemplu, poți să îi suni pe părinții, rudele tale sau să petreci timp cu animalul tău de companie.

A face mișcare nu implică întotdeauna ridicarea greutăților la sala de fitness sau pregătirea pentru un maraton. O plimbare în jurul biroului, urcarea câtorva trepte sau efectuarea unor exerciții pot oferi relaxare în situații stresante. Atunci când stimulezi circulația sângelui prin mișcare, se produce eliberarea de endorfine, îmbunătățind starea de bine aproape instantaneu.

Modalități de a scăpa de stres 3

MODALITĂȚI DE A SCĂPA DE STRES

Sfatul obișnuit de a „trage adânc aer în piept” nu este doar un clișeu, ci este cu adevărat eficient. Încă din antichitate, călugării budiști au recunoscut importanța respirației în timpul meditațiilor. Controlul respirației reprezintă cea mai simplă și accesibilă modalitate de a reduce tensiunea. Inspiră adânc, permițând aerului să umple complet plămânii. Menține respirația timp de câteva secunde, apoi expiră lent pe nas sau pe gură, într-un ritm de 6-8 secunde. Repetă exercițiul de mai multe ori.

Mindfulness-ul reprezintă atât o practică, cât și o stare în care alegem conștient să trăim în prezent. Trebuie să observăm gândurile și emoțiile noastre și să fim conectați cu corpul nostru.  Acțiuni simple, precum plimbarea cu picioarele goale prin nisip sau prin iarbă Totodată dansul sau exercițiile de respirație în natură, reprezintă modalități la fel de eficiente de a experimenta starea de prezență. 

Modalități de a scăpa de stres 4
ro_RO