Adrian Ionescu
Adrian Ionescu s-a născut și a crescut în Caransebeș, fiind îndrumat de tatăl său, de profesie avocat. Părintele și-a dorit ca fiul să-i urmeze în meserie. Tânărul Adrian chiar a urmat cursurile Facultății de Drept, însă nu a dorit până la urmă să practice avocatura. I-au placut mai mult afacerile și chiar a cochetat cu politica.
„Prima mea afacere a fost un club de internet, la Caransebeș. După aceea am cunoscut pe cineva pe mIRC, o fată, care făcea videochat și din vorbă în vorbă am întrebat-o cu ce se ocupă și mi-a spus că lucrează online. După ce mi-a spus, mie mi s-a părut genială ideea. În momentul ăla mi s-a părut foarte bună ideea de a interacționa cu oamenii prin imagini. Încă din 1997 eram pe internet, eram mare consumator. În fine, fata a venit la Caransebeș pentru că i-am propus să facem un business. Era din Brașov. I-am propus să o angajez și am angajat-o. La început aveam o grămadă de probleme pentru că în momentul ăla nimeni nu știa cu ce se mănâncă. Tatăl meu fiind avocat, m-am dus la el și i-am spus că trebuie să găsim o modalitate legală ca să nu am probleme și știu că atunci se încasau banii prin Western Union, nu era sistemul care e acuma, prin bănci, cum lucrez în momentul ăsta”, spune Ionescu.
Și, pentru că afacerea trebuia să fie una cât se poate de legală, a fost chemată chiar și Poliția, pentru a face verificări, iar aprobări au fost cerute inclusiv de la preoți. „Era un articol într-o lege care spune că, pentru a fi autorizat în domeniul ăsta, trebuie să parolezi site-urile cu conținut adult, dar nu spunea ce fel de conținut pentru că asta nu era încadrat într-un conținut anume. Acum e mult mai detaliat. Noi nu aveam direct live-ul, era un site care transmitea și ne plătea pe noi. Și atunci am găsit modalități, am luat actele de la Western Union, le-am înregistrat ca venituri, venituri personale aduse firmei, și cea mai interesantă chestie a fost că la un moment dat ne-am trezit cu o normativă într-o lege care spune că trebuie să ceri, dacă era la 100 metri de o școală, să nu ai reclama și trebuia aprobare de la biserică. În momentul când am deschis, ca să nu fie probleme, am chemat eu reprezentanți de la Poliție și le-am zis: eu asta fac și fetele sunt angajate. Au verificat fiecare buletin în parte”, povestește, amuzat, omul de afaceri.
Afacerea înflorea de la zi la zi, însă totul avea să se prăbușească într-o clipă. O veste devastatoare a sosit în familia tânărului om de afaceri, în 2006. Tatăl său s-a prăpădit într-un accident rutier. A fost o perioadă de mare încercare pentru familie, care cu greu și-a revenit din șoc. Lovitura a fost dărâmătoare pentru Adrian Ionescu care nu se mai putea concentra pe afacerea cu videochat-ul. Aceasta n-a mai funcționat, iar tânărul s-a mutat în Timișoara și a decis că trebuie să o ia de la zero, într-un alt domeniu.


În 2007 am închis studioul și am început să montez antene satelit. La doi ani după ce s-a apucat de montat antene, Ionescu și-a găsit jumătatea și s-a și căsătorit. Mai târziu au apărut și copiii: două fetițe superbe. În 2010, în plină criză economică, Ionescu era dealer al unei firme de electronice și electrocasnice. Și-a dat seama că nimeni nu mai cumpăra aparatură, din cauza situației financiare în care se afla țara și cu multă teamă i-a propus soției să reia afacerea cu videochat.
„M-am sfătuit cu soția și i-am spus că știu un business în care eu nu o să mai am niciodată treabă cu lichiditățile, pentru că asta era o problemă mare și o duceam greu. Trebuia să mă duc să fac tot felul de artificii și rugăminți la firme și să-i rog să mă amâne la plată. Am zis că eu nu mai pot să fac treaba asta, doar așa ca să mă numesc patron. Când i-am spus de ideea cu videochat-ul, nevasta a zis că ne pierdem prietenii, cum o să ne vadă lumea? Am făcut un calcul, i-am arătat cu ce aveam să rămânem. Am convins-o cu chiu cu vai”, a povestit Adrian Ionescu.
Am început într-o mansardă. Nu știu dacă am investit 10.000 de euro. Am cumpărat calculatoare, am făcut un site și am fost norocos că am găsit fete de calitate. La început, acest concept l-am făcut clasic. Din 2014-2015 m-am dezvoltat, m-am mutat într-o locație mai mare. A fost greu, pentru că în domeniul ăsta fetele vin-pleacă. Am avut și care au stat până la 3 ani, dar în general media este 6 luni-1 an”, mai spune Ionescu.
Care este secretul succesului într-o astfel de afacere? Să oferi libertate. Acest domeniu nu merge cu mână de fier pentru că, deși totul pare simplu, nu e adevărat, e un impact emoțional fantastic. Avem un psiho-terapeut care lucrează cu ele, coaching și la motivație în special. Sunt mult mai relaxate, deși nu au o viață socială. Am încercat să impunem reguli, program fix, dar la un moment dat fetele se satură. Orice fată are o independență. Plaja de recrutare la Timișoara a fost proastă, probabil și din cauza mentalității”, adaugă Adrian Ionescu.
Acest domeniu se promovează greșit, fetele câștigă bani vânzând iluzii. Noi facem și niște show-uri erotice. Suntem un concept online. Și mai mult decat atât, angajatele de la studio sunt și sfătuite cum să-și investească banii câștigați. Au fost cazuri când unele modele au fost sfătuite cum să-și cumpere proprietăți.
Și, pentru că afacerea este pe cât de legală, pe atât de serioasă, după cum spune Adrian Ionescu, recunoașterea nu a întârziat să apară. LCM a avut apariții în reviste de specialitate și a câștigat premiul pentru Best Live Cams Models Concept (cel mai bun concept online) la competițiile de profil.
Adrian Ionescu e încrezător că va putea duce mai departe business-ul său de succes, că mentalitatea românilor e într-o continuă schimbare și adaptare, iar o societate tot mai vibrantă și aliniată la standardele occidentale va accepta cu timpul locul acestui tip de afaceri pe o piață tot mai deschisă la nou.
Consultanță
Experiența își spune cuvântul în orice domeniu și ne permitem să o împărtășim cu tine. De la ce înseamnă un model online până la a construi o întreagă afacere în jurul mai multor modele îți putem dezvălui. Dăm din casă pentru ca și tu să ai propriul business, care să-ți aducă cel puțin aceeași satisfacție pe care ne-o aduce nouă.

Cum începi o afacere
Primul pas este cel mai ușor și anume gândul de a deschide afacerea. De la gând la pune în practică este o cale lungă, dar cu pașii potriviți poți reuși. Nu vom minți să spunem că este simplu, pentru că nu e. Ai nevoie de ambiție, putere de muncă și un plan bine stabilit încă de la început.



